İZMİR HAKKINDA
Geniş caddeleri ve 1924'ten beri inşa edilen binaları ile modern şehir, körfezin doğu ucundaki Kızılçullu (antik Meles) Nehri'nin küçük delta ovası üzerinde ve güneydeki tepeler ve sırtlar üzerinde yer almaktadır. Bir zamanlar körfezin karşısında İzmir merkezden ayrı bir kasaba olan Karşıyaka (eski adıyla Kordelia) ilçesi, şimdi şehrin kuzeybatı uzantısını oluşturuyor. Konak ilçesi, İzmir'in ticaret merkezidir; kentin yerleşim alanları Karantina'da ve güneybatıda Güzelyalı'da ve çarşının kuzeyinde Eşrefpaşa'da yoğunlaşmıştır. Ticaret merkezinin güneyinde, üzerine eski İzmir kalesinin inşa edildiği Kadifekale (Pagus Dağı) yer alır. Kuzeyde Alsancak, yakın zamanda genişletilen limanın yeridir, oysa sanayi kuzeydoğudaki körfez boyunca varoşlarda yoğunlaşmıştır.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İzmir, kısmen konumu nedeniyle, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün güneydoğu Avrupa'daki kara kuvvetleri komutanlığının karargahı olarak seçildiği yer nedeniyle hızla büyüdü. Aynı zamanda bir öğretmen okulu ve 1955'te kurulan Ege Üniversitesi'ne sahiptir. Sanayide sadece İstanbul bölgesinden sonra, gıda, çimento, pamuklu ve yünlü tekstiller üretmekte, petrokimya ve mühendislik işleri yapmaktadır. Her yıl orada büyük bir uluslararası ticaret fuarı düzenlenmektedir. İhracat, hinterlandından gelen tarım ürünlerini (başlıca tütün, incir, pamuk ve sebzelerin yanı sıra manüfaktürler, halılar ve ipek içerir).
Kentin simge yapıları arasında agorasının kısmen kazılmış kalıntıları ve Kızılçullu'nun antik su kemerleri sayılabilir. Arkeoloji müzesi, yerel antikalardan oluşan güzel bir koleksiyona sahiptir. Efes ve Bergama gibi ünlü antik yerlerin ve çok sayıda tatil beldesinin yakınında yer alan İzmir, büyüyen bir turizm ticaretine sahiptir.
İzmir, Türkiye'nin en yoğun nüfuslu bölgelerinden birinde yer almaktadır. Kıyı bölgesi, Küçükmenderes ve Gediz nehirlerinin sulanan ve verimli vadileri ve delta ovalarını içerir.